środa, 12 czerwca 2013

Klopsy w sosie pomidorowym...

Mój mąż zawsze uwielbiał kupować sobie szybciutkie klopsiki z Pudliszek. Hm... ja wiem wiem nic nie zastąpi ich niepowtarzalnego smaku.Tego pysznego sosu pomidorowego. A jednak mi się to udało zmienić. 

Jeden obiad a pokochał je od razu. Wiec i na pewno pokochacie i Wy :)

Składniki klopsików :

500 g mięsa mielonego wołowego
duża cebula
sol
pieprz
czosnek
pietruszka suszona albo świeża
jajko
koncentrat pomidorowy mały
oregano
kostka rosołowa
bułka tarta
olej

Przygotowanie :

Mięso mielone,jajko,cebula,wegeta,sól,czosnek,pieprz oraz natka pietruszki wszystko razem dajemy do jednej miski i wyrabiamy tak jak na mielone. Nie daje do nich bułki zamoczonej tak jak daje się do mielonych ponieważ były by za twarde i nie miały by takiego smaku. 

Następnie formujemy niewielkie klopsiki po czym kulamy je w bułce tartej. Z takiego półkilowego mięsa powinno wyjść około 14 sztuk.


 Tak obtoczone klopsy dajemy na głęboki olej i smażymy do zarumienienia. 


W czasie smażenia przygotowujemy w garnku 2 litrowym na dnie zagotowana wodę . Przekładamy do nich zarumienione klopsy dolewamy wody do zakrycia klopsów. Po czym gotujemy.



Gdy klopsiki są już miękkie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i troszkę oregano oraz kostkę rosołową najlepiej drobiową tak do smaku. Po czym troszeczkę podgotowujemy następnie zagęszczamy maka. Oczywiście jeszcze troszkę gotując.

Obiad gotowy:)




Czas przygotowania dania ok 30 minut
Poziom trudności : łatwy 


A obiad nie drogi smakujący wszystkim domownikom. 
Bo czasem nie trzeba przepłacać ażeby smakowało idealnie :)

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę pysznie :) Ależ mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostalo jeszcze kilka wiec moge Cie poczestowac :)

      Usuń
  2. moje dzieci uwielbiają takie klopsy...polecam też w sosie pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam <3 od dawna goszczą na talerzach w moim domu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie klopsiki w sosie pomidorowym :) naukajazdy

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń