Mój mąż zawsze uwielbiał kupować sobie szybciutkie klopsiki z Pudliszek. Hm... ja wiem wiem nic nie zastąpi ich niepowtarzalnego smaku.Tego pysznego sosu pomidorowego. A jednak mi się to udało zmienić.
Jeden obiad a pokochał je od razu. Wiec i na pewno pokochacie i Wy :)
Składniki klopsików :
500 g mięsa mielonego wołowego
duża cebula
sol
pieprz
czosnek
pietruszka suszona albo świeża
jajko
koncentrat pomidorowy mały
oregano
kostka rosołowa
bułka tarta
olej
Przygotowanie :
Mięso mielone,jajko,cebula,wegeta,sól,czosnek,pieprz oraz natka pietruszki wszystko razem dajemy do jednej miski i wyrabiamy tak jak na mielone. Nie daje do nich bułki zamoczonej tak jak daje się do mielonych ponieważ były by za twarde i nie miały by takiego smaku.
Następnie formujemy niewielkie klopsiki po czym kulamy je w bułce tartej. Z takiego półkilowego mięsa powinno wyjść około 14 sztuk.
Tak obtoczone klopsy dajemy na głęboki olej i smażymy do zarumienienia.
W czasie smażenia przygotowujemy w garnku 2 litrowym na dnie zagotowana wodę . Przekładamy do nich zarumienione klopsy dolewamy wody do zakrycia klopsów. Po czym gotujemy.
Gdy klopsiki są już miękkie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i troszkę oregano oraz kostkę rosołową najlepiej drobiową tak do smaku. Po czym troszeczkę podgotowujemy następnie zagęszczamy maka. Oczywiście jeszcze troszkę gotując.
Obiad gotowy:)
Czas przygotowania dania ok 30 minut
Poziom trudności : łatwy
A obiad nie drogi smakujący wszystkim domownikom.
Bo czasem nie trzeba przepłacać ażeby smakowało idealnie :)
Smacznego :)
Wyglądają naprawdę pysznie :) Ależ mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńzostalo jeszcze kilka wiec moge Cie poczestowac :)
UsuńAle pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmoje dzieci uwielbiają takie klopsy...polecam też w sosie pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 od dawna goszczą na talerzach w moim domu :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie klopsiki w sosie pomidorowym :) naukajazdy
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam