Witajcie.
Czas na pierwszy przepisowy wpis :)
Już pewnie słyszałyście o gołąbkach bez zawijania z Winiar? Hm... ja zaś zaprezentuje Wam swój przepis jak szybko i prosto stworzyć pyszny obiad :)
Przepis
Składniki:
mięso mielone 0,5 kg
kapusta pekińska kg
3 jajka
2 woreczki ryżu
1 duża cebula
sol
wegeta
pieprz
bułka tarta
olej
Przygotowanie :
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Następnie kroimy
kapustę pekińska w cieniutkie paseczki oprócz białych części kapusty.
Wkładamy ja również do mięsa. Następnym poczynionym krokiem będzie zeszklenie cebuli oraz dodanie jej do mięsa.
Na koniec dodajemy 2 woreczki ryżu, 3 jajka,oraz sol bądź wegetę oraz pieprz do własnego smaku.
Mieszamy bardzo dobrze wszystkie składniki rekami po czym formujemy nie za wielkie kotlety.
Obtaczamy je w bułce tartej po czym wkładamy na bardzo dobrze rozgrzany olej na patelni. Pieczemy aż do zarumienienia się kotletów.
W osobnym garnku takim 2 litrowym na dnie gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową po czym upieczone kotlety wkładamy do tego garnka. Zalewamy wszystko przegotowana woda i zostawiamy na małym ogniu. Gotujemy kotlety aż do uzyskania miękkiego ryżu wtedy są dobre do jedzenia.
Gołąbki bez zawijania są dobre już po 20 minutach. Polecam do nich sos pomidorowy, albo keczup. Smakują idealnie. I nie dość ze są nie drogie to na dodatek szybko znikają :)
Mam nadzieje ze będą smakować wszystkim :)
Miłego dnia :)
Uwielbiam takie gołąbki :) Ja robię 2 podobne wersje :) Pierwszą ze zwykłą kapustą - już podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą z rozpuszczonymi kostkami i do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńDrugą z kapustą pekińską - też do piekarnika, ale od razu z sosikiem pomidorowym :)
Te gołąbki są tak pyszne, że znikają prawie od razu :)
wlasnie dlatego moi domownicy tak je uwielbiaja. Ja czesciej robie z pekinka bo szybciej sie ugotuje i lepsze sa w smaku :)
UsuńU nas właśnie szybciej znikają te ze zwykłą kapustą :) Jeżeli zechcesz, to jutro wyślę Ci przepis na nasze gołąbki, może Wam też posmakują :)
UsuńZ niecierpliwością czekam na kolejne Twoje przepisy :*
Ja także uwielbiam gołąbki bez zawijania. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich gołąbków, a kocham je, więc spróbuję z wielką przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam gołąbki z Winiar. Były dobre,ale te wyglądają i pewnie smakują o niebo lepiej!
OdpowiedzUsuńwarto wyprobowac te. Sa swietne :)
UsuńUwielbiam takie gołąbki :) Podobnie jak Sylka czasami robię w sosiku pomidorowym ale najczęściej w koperkowym ;)
OdpowiedzUsuńw koperkowym musze sobie zrobic. Zaciekawilas mnie nim :)
Usuńja też lubię prychcić i patrzeć co inni gotuja, dlatego będę Twoim oddanym Obserwatorem :) Liczę na to, że skorzystam z jakiś przepisów i podsuniesz mi jakies nowości :))
OdpowiedzUsuńja uwielbiam tradycyjne gołąbki i za nic nie zrezygnowałabym z tych liści kapuchy w które je chowamy ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam gołąbków bez kapusty, wydaje mi się, że jednak brakuje tego dodatku...
OdpowiedzUsuńzakatekradosci
nie ma to jak tradycyjne klopsy! ;) dla sklepów
OdpowiedzUsuńBardzo dobre:D
OdpowiedzUsuńWspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam