poniedziałek, 10 czerwca 2013

Gołąbki bez zawijania mojego przepisu :)

Witajcie. 

Czas na pierwszy przepisowy wpis :)

Już pewnie słyszałyście o gołąbkach bez zawijania z Winiar? Hm... ja zaś zaprezentuje Wam swój przepis jak szybko i prosto stworzyć pyszny obiad :)

Przepis 

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
kapusta pekińska kg
3 jajka
2 woreczki ryżu
1 duża cebula
sol
wegeta
pieprz
bułka tarta
olej


Przygotowanie :

Mięso mielone przekładamy do większej miski. Następnie kroimy 
kapustę pekińska  w cieniutkie paseczki oprócz białych części kapusty.
Wkładamy ja również do mięsa. Następnym poczynionym krokiem będzie zeszklenie cebuli oraz dodanie jej do mięsa. 
Na koniec dodajemy 2 woreczki ryżu, 3 jajka,oraz sol bądź wegetę oraz pieprz do własnego smaku.
Mieszamy bardzo dobrze wszystkie składniki rekami po czym formujemy nie za wielkie kotlety. 


Obtaczamy je w bułce tartej po czym wkładamy na bardzo dobrze rozgrzany olej na patelni. Pieczemy aż do zarumienienia się kotletów. 



W osobnym garnku takim 2 litrowym na dnie gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową po czym upieczone kotlety wkładamy do tego garnka. Zalewamy wszystko przegotowana woda i zostawiamy na małym ogniu. Gotujemy kotlety aż do uzyskania miękkiego ryżu wtedy są dobre do jedzenia. 


Gołąbki bez zawijania są dobre już po 20 minutach. Polecam do nich sos pomidorowy, albo keczup. Smakują idealnie. I nie dość ze są nie drogie to na dodatek szybko znikają :)




Mam nadzieje ze będą smakować wszystkim :)

Miłego dnia :)

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie gołąbki :) Ja robię 2 podobne wersje :) Pierwszą ze zwykłą kapustą - już podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą z rozpuszczonymi kostkami i do piekarnika :)
    Drugą z kapustą pekińską - też do piekarnika, ale od razu z sosikiem pomidorowym :)
    Te gołąbki są tak pyszne, że znikają prawie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlasnie dlatego moi domownicy tak je uwielbiaja. Ja czesciej robie z pekinka bo szybciej sie ugotuje i lepsze sa w smaku :)

      Usuń
    2. U nas właśnie szybciej znikają te ze zwykłą kapustą :) Jeżeli zechcesz, to jutro wyślę Ci przepis na nasze gołąbki, może Wam też posmakują :)
      Z niecierpliwością czekam na kolejne Twoje przepisy :*

      Usuń
  2. Ja także uwielbiam gołąbki bez zawijania. Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam takich gołąbków, a kocham je, więc spróbuję z wielką przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś robiłam gołąbki z Winiar. Były dobre,ale te wyglądają i pewnie smakują o niebo lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie gołąbki :) Podobnie jak Sylka czasami robię w sosiku pomidorowym ale najczęściej w koperkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w koperkowym musze sobie zrobic. Zaciekawilas mnie nim :)

      Usuń
  6. ja też lubię prychcić i patrzeć co inni gotuja, dlatego będę Twoim oddanym Obserwatorem :) Liczę na to, że skorzystam z jakiś przepisów i podsuniesz mi jakies nowości :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam tradycyjne gołąbki i za nic nie zrezygnowałabym z tych liści kapuchy w które je chowamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie próbowałam gołąbków bez kapusty, wydaje mi się, że jednak brakuje tego dodatku...
    zakatekradosci

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak tradycyjne klopsy! ;) dla sklepów

    OdpowiedzUsuń