poniedziałek, 22 lipca 2013

Szybciutkie spagetti Carbonara

Poszukujesz szybkiego pomysłu na obiad?
nie masz co dzieciom zrobić na szybko na kolacje?
Mój pomysł na szybkie spaghetti Carbonara jest jak dar z nieba.

Nie trudne a pyszne :)

Składniki :

20 dag makaronu spahgetti 
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki śmietany 12 lub 18 procentowej
jajko
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sol, pieprz

Przygotowanie :

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.


Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy następnie dodajemy śmietanę.

Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, czosnkiem, solą oraz pieprzem.



Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Dodajemy do sosu i chwile smażymy mieszając. 
Po chwili wbijamy jajko i dokładnie mieszamy aż jajko się zetnie. 


Wszystko podajemy na ciepło :)

Czas przygotowania : 20 minut
Porcja: 4 osoby

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Ja daję dwa żołtka wtedy jest takie lekko kremowe.
    łyżki 12 lub 18 i dodatkowo pól kubeczka 30 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis :) na pewno wykorzystam :) dwór

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie wiedziałam, że to takie proste:)
    :)

    OdpowiedzUsuń