piątek, 14 czerwca 2013

Salceson na słodko.

Dziś na tapetę weźmiemy deserek którego przepis przytargałam od mojej mamy. Troszkę sobie go ulepszyłam a teraz podbija serducho nie tylko moich domowników ale i znajomych :)

Salceson na słodko :

Składniki :

kostka margaryny
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
3/4 szkl żelatyny 2 jabłka
porządną garść bakalii 
2 paczki herbatników szkolnych tych większych.
butelka plastikowa po 1,5 wodzie gazowanej, obciąć ja do polowy i dolna część dobrze wysuszyć.


Przygotowanie :

margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować a następnie przestudzić.

Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie po czym dodać do cieplej masy dobrze mieszając  Jabłka obrać i pokroić w mniejsza kostkę. Herbatniki pokruszyć na większe kawałki i dodać wszystko do masy wraz z bakaliami po czym delikatnie wymieszać. 
Następnie tak przygotowana masę włożyć do dolnej części butelki po czym odstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Jak zastygnie obciąć butelkę tak by szlo wyciągnąć z niej gotowy salceson.

A wszystko po ukrojeniu prezentuje się tak :



4 komentarze: